Het is nu ongeveer 17 jaar geleden dat er voor het laatst supersonisch werd gevlogen door een passagiers toestel.
Op 2 maart 1969 werd de eerste vlucht gemaakt met de nieuwe Concorde en werd daarmee het nieuwe symbool van de luchtvaart en werd met open armen ontvangen door de jetset.
In totaal werden er 20 toestellen van gemaakt en vooral in gezet op routes tussen Amerika en Europe.
Maar na een fataal ongeluk in 2000 nabij Parijs en de stijgende brandstof prijzen kwam er in 2003 een einde het tijdperk supersonisch vliegen. Vele dachten na 2003 dat het nooit meer terug zou komen, echter de laatste jaren wordt er veel ontwikkeld en getest om dit weer mogelijk te maken.
Boom Overture
Een van de meest veelbelovende projecten is de Boom Overture.
Nu ruim 17 jaar na de laatste vlucht presenteert het nieuwe Amerikaanse bedrijf Boom Supersonic de Overure waarvan ze denken dat het de opvolger moet worden van de Concorde en het voor de burgerluchtvaart weer mogelijk moet maken om weer sneller dan het geluid te vliegen.
Om met de tijd mee te gaan kwam er ook naar buiten dat het toestel op schone biobrandstof gaat vliegen.
In de jaren na Concorde zijn er grote stappen gemaakt in het verbeteren van de techniek om supersonisch vliegen weer haalbaar te maken.
Een groot probleem van de Concorde was het lawaai van de motoren en de supersonic boom. Een supersonic boom is op de grond te horen wanneer een vliegtuig sneller dan het geluid vliegt. In het onderstaande filmpje kun je het geluid van de motoren horen en een supersonic boom wanneer de concorde over de oceaan vliegt.
Belangrijke vraag hoe lost de Boom Overture dit probleem op.
Het grote nadeel van de concorde was dat in veel landen het verboden was om over land supersonisch te vliegen vanwege deze knal. Boom Overture denkt dit op te kunnen lossen door gebruik te maken van low boom-technologie wat er voor zorgt dat het toestel een minder harde knal veroorzaakt.
Het doel is dat de knal niet harder klinkt dan het dichtslaan vaan een autodeur. En niet meer herrie zou produceren bij het opstijgen dan een huidig vliegtuig.
Het doel is dat het eerste toestel moet gaan vliegen in 2029 en dat daarmee de terugkeer van het supersnel vliegen voor de burger weer beschikbaar wordt. Want wie wil dat nou niet in de helft van de tijd naar New York vliegen.