Vliegtickets naar Ohrid

Ohrid is een zeer geliefde en populaire bestemming in Macedonië. Het oude en historische centrum heeft een vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst. Naast de prachtige natuur waar je van kunt genieten zijn er vele gezellige terrasjes, leuke en knusse marktjes en uiteraard vele mooie en historische bezienswaardigheden. Voor de liefhebbers van zon- en strandvakanties is zijn hier helemaal in hun element. Massatoerisme kent men hier gelukkig, nog, niet waardoor er ruimte genoeg is op de stranden rondom het meer. De bevolking is uiterst vriendelijk en gastvrij. Dit alles maakt Ohrid tot een zeer aangename vakantiebestemming. Er zijn een aantal luchthavens in Europa, o.a. Nederland en Belgie met verschillende luchtvaartmaatschappijen die deze vlucht voor jou verzorgen. Vlieg o.a met: Wizz AirEasyJet of Swiss Air.

Wanneer je een vlucht boekt naar Ohrid zal je arriveren op de luchthaven:
Ohrid Airport - OHD - Afstand tot het centrum van Ohrid ca. 10 km 

Ohrid

Wat te doen in Ohrid?

Meer van Ohrid

We beginnen gelijk met één van de mooiste bezienswaardigheden van heel Macedonië, het meer van Ohrid. Dit prachtige meer, die uit vele blauwtinten bestaat, behoort tot de oudste meren van de wereld. Er wordt zelfs beweerd dat dit het oudste meer van Europa is. Op het diepste punt is het maar liefst 300 meter diep. Aan de rand het meer staan verschillen prachtige en indrukwekkende bouwwerken zoals het klooster van St. Naum, verscheidene warmwaterbronnen en niet te vergeten het openluchtmuseum ‘Bay of Bones’. Op ongeveer driekwart van het meer loopt de grens met het buurland Albanië.

Parels van Ohrid

De parels van Ohrid zijn geen echte parels die voortkomen uit een oester. Het betreft hier een synthetische parel dat voorkomt uit een natuurlijk procedé. Hoe deze parels exact worden gemaakt is misschien wel het best bewaarde geheim van Ohrid. Slechts 4 families weten al eeuwenlang hoe deze parels worden gemaakt. Dit betekend ook dat alle parels die geproduceerd zijn afkomstig zijn van deze 4 families. Het enige wat men weet is dat er zeer waarschijnlijk schubben van een bepaalde vissoort en visolie in is verwerkt.

Sveti Bogorodica Perivlept

De exacte vertaling is: De heilige moeder van God kerk. Deze kerk staat nabij het centrum van Ohrid en op enkele minuten lopen van het zeer oude theater. De Sveti Bogorodica Perivlept of Sveti Kliment kerk heeft prachtige muurschilderingen. De kwaliteit is echt uitmuntend te noemen, mede door de diepte en expressie. Hierdoor is het een echte trekpleister onder de kunsthistorici die van over de hele wereld naar deze kerk toekomen. Zeker de moeite waard om dit met eigen ogen te bewonderen.

Klimaat en Ligging 

Ohrid heeft een gematigd landklimaat wat resulteert in aangename warme zomermaanden en relatief frisse winters. Maar extreem vriezen doet het hier niet. Dit is te danken door de ligging aan het Meer van Ohrid. Door de bijzondere ligging schommelen de temperaturen niet zoals in de rest van het land. In de zomermaanden kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot boven de 30 graden en is verkoeling bij het meer dan ook een echte aanrader. De gemiddelde temperatuur voor overdag ligt in deze maanden net iets onder de 30 graden. Wat betreft neerslag, dit valt voornamelijk in de wintermaanden en daardoor zijn de zomermaanden relatief droog.

Ohrid is gelegen in het zuidwesten van Macedonië aan het Meer van Ohrid. Er zijn verschillende mogelijkheden om in deze stad te komen. Per bus, auto, trein of het snelste, met het vliegtuig. Vanaf Amsterdam Schiphol is Ohrid in ca. 2 uur en 30 minuten te bereiken.